Det första herpesutbrottet

Om du har diagnostiserats med genital herpes under de senaste dagarna kan du uppleva ett antal obehagliga eller smärtsamma symtom. Eller kanske symptomen är ganska milda, knappt märkbara och liknar ett insektsbett eller ett litet utslag. Första utslaget sker vanligen inom de första två veckorna efter det att viruset har överförts.

Könsherpes på penis

Symtom vid första herpesutrottet
De ”klassiska” symptomen som de flesta människor associerar med genital herpes är sår, blåsor eller sår. Genital herpes liknar ofta små finnar eller blåsor som så småningom får en sårskorpa. Normal läker dessa på ca 2-4 veckor.
Under denna tid kommer vissa att uppleva en andra våg av utslag, och vissa kommer att uppleva influensaliknande symtom, feber och svullna körtlar, särskilt i lymfkörtlarna nära ljumsken kan svullna märkbart. Huvudvärk och smärtsam urinering är även vanlig vid ditt första tillfälle du får herpesutslag.

Även om de flesta som får symtom av sin herpesinfektion upptäcker dem ganska tydligt finns det skillnader. Vissa personer får väldigt milda symtom på könsherpes och dessa kan till och med misstas för:

  • insektsbett
  • skrubbsår
  • svampinfektion
  • Tecken och symtom på herpes typ 2 infektion uppenbarar sig normalt runt hela könsområdet och inte bara på själva könsorganet. Utslag kan hamna på skinkor, anus och låren. Därför en anledning till att kondom inte är ett säkert skydd mot könsherpes.
    Behandling med antivirala läkemedel är ganska vanligt under de första utbrotten av könsherpes och kan påskynda läkningen avsevärt. Även personer med återkommande svåra utbrott kan fundera över användning av tex Aciclovir.